Pergigian Pediatrik

Rawatan pergigian pediatrik atau rawatan pergigian kanak-kanak merupakan cabang perubatan pergigian yang memberi tumpuan kepada penjagaan pergigian pencegahan dan pembetulan dan kesihatan oral untuk kanak-kanak. Doktor gigi anak merawat pesakit pada peringkat usia bayi dan kanak-kanak, dan juga remaja. Pakar pediatrik akan menjalani latihan formal dari akademi pergigian pediatrik dan tahu penjagaan khas yang perlu diambil semasa merawat kanak-kanak dan isu-isu perubatan yang berkaitan.
 

Selain pembersihan gigi dijalankan di bilik rawatan pediatric, banyak rawatan lain yang disediakan. Doktor gigi juga menyediakan nasihat dan tips untuk ibu bapa mengawal anak-anak mereka melakukan tabiat buruk seperti menghisap ibu jari. Tabiat ini berpotensi untuk mewujudkan masalah seperti keadaan gigi tidak teratur, pertumbuhan tidak sekata gigi, gigi pramatang jatuh dan sebagainya. Doktor gigi juga boleh merawat sumbing gigi. Selain itu, rawatan fluorida boleh dilakukan untuk membersihkan gigi bagi pesakit kanak-kanak.

Tanggungjawab paling penting doctor pediatrik dalam bidang pergigian adalah untuk mengajar anak-anak muda tentang bagaimana untuk menjaga gigi mereka sendiri dengan memberus kerap dan dengan cara yang betul, menggunakan flos dengan kerap dan juga makan yang betul makanan yang menyihatkan gigi dan keseluruhan anggota badan. Dengan cara asas ini, doktor gigi berupaya mengajar kanak-kanak bagaimana untuk memupuk cara penjagaan gigi pada usia yang muda dan seterusnya menjaga asas untuk tahun akan datang.

 

Share this article:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Recent Post